čtvrtek 13. října 2011

Nehorázný podzim

Dusím se vzteky.

Ve veřejném prostoru mi opakovaně vadí pořád dokola ty samé věci. Míra a absurdita, které poslední dobou dosahují, mi ale bere dech.

Ministr školství, který navzdory protestům spustil a realizoval a obhajuje kontroverzní státní maturity, který zaměstnává "konzervativce a vlastence" Bátoru a který bezostyšně protežuje spřátelenou soukromou vysokou školu, chce prosadit povinnou výuku národní hrdosti. To tedy máme být na co hrdí! Ještě že se trefně ozvali kolegové ze západních Čech.

Pan prezident, který rozumí křesťanství jako koza petrželi a církev považoval za obdobu spolku zahrádkářů, je najednou velikým příznivcem církve - a místo aby se tedy posypal popelem a v režném rouchu naboso činil pokání, poučuje z pozice svatého Václava II národ o hlubokých konzervativních zásadách. Rodina, hlavně ta rodina! On to vlastně říkal vždycky, copak si nevzpomínáte? A páni biskupové mu na to letí a servilně mu děkují a notují si s ním u oběda a jméno Halík nesmí ani padnout. Člověk aby se styděl, že je katolík.

Neutěšené situace v severních Čechách se chytají extrémisti, ale kromě Kojota a několika málo dalších nikdo jejich nebezpečí nevidí; naopak se v diskusích, obíhajících mailech a hovorech "obyčejných lidí" objevují výzvy ve stylu, že tak už to teda nenecháme a s parazity je třeba řádně zatočit a když to neudělají tihle, zatočíme s nimi sami!

Stejná logika je používána např. i v diskusích o Šumavě: jen tam těmi parazity jsou míněni aktivisté a vědci a je vážně opakovaně doporučováno posílat takové na nucené práce (z debaty na Ekolistu). A ten pán, který tak najednou rozumí Kristovu poselství, samozřejmě musí mluvit i do té Šumavy, v tom je důsledný, do toho mluvil už dřív - a svolá si konferenci, kde se ti se "zdravým rozumem" navzájem poplácávají po zádech ... a hlavně nepřizvat vědce, ti tomu totiž vůbec nerozumějí; a neposlouchat zahraničí, však jsme svoji páni, he? ... a legislativa jim překáží, s tím by se mělo něco udělat, ne?

A nejen já, i někteří další to říkají - a změníme něco? Kdyby mě aspoň za tohle zavřeli ... kdepak, piš si, co chceš. Hořko, hořko je.

Žádné komentáře:

Okomentovat