sobota 27. listopadu 2010

Záznam o pozorování Santa Clause na Tiché Orlici 27.11.2010

Příspěvek k mapování recentního výskytu invazního taxonu

Popis stanoviště: Ráno jsem se celkem tradičně zastavil na lávce. Dívat se na řeku je dobrý způsob zjišťování aktuálního stavu světa. Voda tichá a černá; ne ovšem ta hluboká čerň propastných tůní zrcadlících hvězdy, ale kalná, mělká čerň - ani ne opravdová čerň, prostě tmavá barva. Setmělá pozdní roční dobou, sama bez tváře, taková přechodná fáze.

Do toho sněžení; na zemi a stromech už bílo, ale vločky ve vzduchu jen ty nejdrobnější, nanicovaté, bez struktury. Nad loukou letěly skoro vodorovně, i když vítr nijak silný nebyl, nad řekou se snášely pomaleji, ale pořád to neohromovalo, dech se netajil, jen ten první příslib v tom byl. Jitro předadventní.

Vlastní pozorování: Zpoza zákruty po vodě pomalu a majestátně vyplula plastová láhev; Coca-Cola. Láhve tu samozřejmě občas plují, ale ne samy a ne na klidné vodě (spíše ve shlucích s jinými předměty po větším lijáku). V onom černobílém světě přitahovala zrak, zejména její nápadně červené víčko; jedovatá rtěnka nanesená na fotografický portrét z dob prababičky. Jev snadno interpretovatelný jako toporná postava udržovaná na hladině díky nafouklému břichu. Čepicí napřed.

Po bližším ohledání bylo zjištěno, že se nejedná o skutečného zástupce subatlantského druhu Coca-Cola L., ale zřejmě o jeho mimetickou nápodobu, hercynský (?) nápoj Olé. Navzdory nezřetelně oranžové nálepce byl vnitřní obsah matně vínově červený (přibližně barva zvětralého polejváku, chemicky neověřeno). Díky přiměřenému množství tekutiny uvnitř byla láhev sice stabilní (a tedy na horní viditelné straně suchá), ale zároveň poměrně málo ponořená, pouze po povrchu řeky unášená. (Nesmáčivost a bezkontextovost považujeme za důležitý diagnostický znak celé zmiňované eko-etologické skupiny.)

Sledovaný exemplář pokračoval ve svém pohybu západním směrem a bez dalšího viditelného projevu odplaval za obzor. Vzhledem k datu pozorování považujeme popisovaný výskyt za sice předčasný, ale v rámci statistické odchylky možný. Případné vlivy udávaných změn klimatu nelze vyloučit.  

Závěr, diskuse: A vzadu kdesi v dálce podivně vyjekl pes.

Žádné komentáře:

Okomentovat