sobota 5. července 2008

Znamení Raka

V tomhle znamení jsem doma.

Jenže ho vždycky nejmíň polovinu prošvihnu kvůli únavě ze školního roku. Začíná totiž letním slunovratem a na ten nebývá čas; ubývajícího slunce si všimnu tak v srpnu. A svátek a noc sv. Jana Křtitele jsou sice báječné, ale každý rok mě znova překvapí.

Chybí, chybí mi cosi jako advent pro tuto roční dobu: zimní slunovrat se sveze s Vánocemi a je tedy dlouho předem ohlášen: kdo se však už v květnu poctivě připravuje na svátky konce června?

Znamením vodním je Rak: a je to voda pramenitá, studánková, prýštící, ze země se sbírající. Obřad pro tuto dobu: pečlivě vyberte vhodnou nádobu (plasty jsou zakázány). Pěšky, nejlépe bosi dojděte ke vhodnému zdroji vody (veřejný vodovod to nebude; lépe studna, kašna, fontána, pramen). Pijte na vhodném místě a ve vhodné denní době - zejména za soumraku a za rozednění. Následkům případné nestřídmosti předejděte včasným podáním vína, neprýští-li ze studánky ono.

Doba neaktivní, ba přímo lenivá. Co mohlo být vykonáno, je (nebo není) vykonáno. Už je pozdě zorat, zasít, počít. Začalo zrání, však ke sklizni ještě daleko. Nezbývá než čekat. Doba po zimním slunovratu je dobou kontemplace noční - adorace u jesliček, věštění, novoroční předsevzetí ... Podobně období Raka je dobou kontemplace denní: siesta protažená nade všechny meze.

Jak známo, vnitřní živel každého ročního období vychází ve zjevnost v dalším znamení. Ta račí voda živila celé jaro. Neměli jste na jaře na jaro čas? Proteklo vám mezi prsty? Ještě ne! Naplno si ho nyní můžete připomenout; je čas rekapitulace.

K dalšímu čtení: výklad Luny na předsádce Geometrie živého. Znám ho dodnes: "Tajemné světlo Luny dopadá v noční krajinu, rosné kapky jsou vysávány vzhůru ..."

Žádné komentáře:

Okomentovat