neděle 8. dubna 2012

Vzhůru znamená dovnitř. Na severský způsob

Dílčí pozorování k letošnímu aspektu vzkříšení

Nejdřív vzpomínka velkopáteční: křížová cesta po kapličkách znamená možnost zažít jiné čtení prostoru (a času) než je to běžné. Ne, okolní les v tu chvíli nebyl ekosystémem. Ani turistův rozhled po krajině se nekonal. Zbyla místa a cesta mezi nimi: pohled dítěte, které má obzor na dosah ruky. Za poslední kapličkou už nic; konce světa zase jednou dosaženo.

A samotná neděle? Ranní vstup do tmy doprovázen sněžením; tak je na severu či v horách čistota spojena s chladem, obnovení probíhá jako krystalizace, probuzení jako studená vločka na čele. Nad řekou černo, z vody ani z lesa není nic vidět - a v tom nic než jiskření bělostných vloček, jako když hvězdy na nočním nebi tančí. Nedá se na to dlouho koukat, aby člověk neztratil půdu pod nohama. Vzpomínka na Keplerovo nic. Do kostela asi dojdeme s vlasy zasněženými.

Přesto i letos cestu doprovází ptačí zpěv z té jižní zarostlé stráně, jednohlasný, ale zřetelný; zima dnes nepřekrývá, ale očišťuje. Na mostě bílo, beze stop - jsme z našeho směru jediní?

Míjíme postavu protisměrnou; nějaký čas jsem ho neviděl a ledacos mu zazlívám. "Půjdu s váma." "Ne, to teda nepůjdeš." Jako i my odpouštíme našim viníkům? Odpouštíme, ale držíme odstup. Starý Adam zanechán za zády na přeměstí; jen nevím, byl-li jím on či já. Integrovat stín? Nejdřív si ho musím udržet od těla.

Oheň zažehnut jako vždy v tichu noci; poprvé si silně uvědomuju, že mezi stromy, dívám se skrz větvoví. Vstáváme v zahradě Getsemanské?

Plamen zhasínán větrem. Vidím, že paškál nehoří, průvod následuje jeho tmavý sloupek. Lucernička se zase po letech hodí. Svíčky zapalujeme až při vstupu do chrámu, až v závětří, až uvnitř.

Pak už všechno, jak má být, čtení při stovkách svíček, zkřehlé prsty rozmrzají, jak na ně stéká tající vosk. Zpěv a voda, vůně kadidla vnímaná všemi póry; uvnitř je útulno, uvnitř je jih.

Sníh na nás venku počkal, jen vítr se utišil; mezi světem před obřady a po nich tentokrát není předěl. Sever se s jihem dobře doplňuje.

První z barev je bílá.

Žádné komentáře:

Okomentovat