čtvrtek 22. března 2012

Je pryč

Dárek ke Dni učitelů

Josef Dobeš odchází. Nemalá část učitelů zhluboka vydechla a ožívá záchvěvem naděje. Ta dobrá zpráva je však jen kapkou v proudu zpráv špatných.

1) Neměl se tam vůbec dostat. Co ho vůbec kvalifikovalo, aby se dostal na tak významné místo? Kdo ho předtím znal? Koho oslovil? Co v oboru dokázal?

2) Měl odstoupit už dávno. Seznam jeho nehorázností je rozsáhlý a bude se teď v médiích jistě dokola opakovat. Spuštění státní maturity. Bátora. Komunikace během státních maturit. Bátora. Nevyhodnocení státních maturit. Bátora. Bártova neveřejná strategie zaměřená na dojení státu: "Musíme dosáhnout dominantního postavení na trhu a posilovat vlastní pseudokonkurenční firmy. A rozvíjet nové kategorie zákazníků ve veřejné správě (zdravotnictví, školství, státní úřady, samospráva, sociální služby)." (plán z r. 2008) Pochybná diplomka. Bátora. Pochybná seminárka Jany Machálkové. Nadstandartní odměny či odstupné Machálkové a Bátorovi. Nadstandartní vztahy s Univerzitou JAK. Špatná komunikace s učiteli a veřejností. Přisvojování si podpory ze strany učitelů a studentů, jež se nekonala. Personální čistky na ministerstvu. Návrh povinné výuky národní hrdosti. Podpora spornému testování žáků základních škol. Návrh ekonomické likvidace malotřídek. Snaha o částečné ovládnutí dosud nezávislých vysokých škol. Nečerpání evropských peněz. Šílené návrhy na čerpání evropských peněz. Nerespektování Akreditační komise, podpora plzeňským právům. Proti němu se vyslovili v peticích snad všichni: studenti, učitelé, zástupci vysokých škol.

3) Už byl vlastně odvolán, prezident Klaus ho podržel způsobem minimálně na hranici zákonnosti. Jak se to mohlo stát? Jak to mohlo být tolerováno?

4) Kdo přijde na jeho místo? Počkáme si, až Věci veřejné, strana s téměř nulovou podporou, zato vzbuzující výrazné protireakce, místo obsadí nějakým dalším "odborníkem" ze svých řad, v lepším případě někým, kdo ke školství aspoň přičichl. Stačí být učitelem a být u nich. Víc se nežádá. Inu, koaliční dohody, ministerstvo jim patří právem. - Jak může resort někomu "patřit"?

5) I kdyby snad ministerstvo obsazovala jiná strana, bylo by to lepší? Kde najdeme přesvědčivou koncepci, výmluvné osobnosti, pracovní tým, co si získal širokou podporu pro své návrhy? Jednoho dva lidi má TOP09 či ČSSD. Málem se chce říct díky aspoň za to.

6) Kde jsou vlastně podobné tváře mimo systém politických stran? Kdo dokáže psát a mluvit o školství mediálně zajímavě - a koho média takto mluvit nechají, případně podpoří? Hausenblas, Šteffl, Feřtek ... a dál? Kde jsou dlouhodobé plány, ideje, vize, kde je reflexe současného stavu, kde je prostor pro konsensus aktivnějších pedagogů? Ne že by nebylo nic, pod povrchem to doutná, je tu pár rozumných periodik (Učitelský zpravodaj), pár rozumných webů (EDUin). Bude jim však někdo při dalším obsazování kormidla našeho školství naslouchat?

Shrnu-li body 4-6: Téměř tu není obecně známý a podporovaný dobrý kandidát na ministra s jasnou vizí a schopností komunikovat s širokým spektrem lidí. A i kdyby byl, v současném systému se tam zákonitě nedostane.

7) Ministr odstoupil, vláda zůstává. Vláda, která tam Dobeše tolerovala, která s ním spolupracovala, která hodlá školství finančně ještě víc přiškrtit.

8) Nejvíc se děsím, že nová tvář bude znamenat novou vlnu pseudoreforem, byrokracie, překážek v práci. Ještě jsem snad nezažil změnu, která by nechala kantory v klidu pracovat. Než to, radši ať nový ministr nedělá nic. Když už nerozvíjet, aspoň nedusit.

6 komentářů:

  1. Jiří X Doležal23. března 2012 v 9:30

    Poslyšte, když takhle čtu ten Váš proti-bátorovský výlev, napadá mě - netrpíte náhodou obsedantně kompulsivní poruchou?

    OdpovědětVymazat
  2. Jiří X Doležal23. března 2012 v 9:40

    No raději se poraďte s ošetřujícím lékařem...

    OdpovědětVymazat
  3. Na takovéhle kydy už nebudu reagovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud se skutečně jedná o JXD (toť otázka...), obávám se, že si pan doktor při diagnóze pomohl nějakým zvlášť kvalitním vzorkem :-)
    Takže klídek, Pavle, článek je dobrej a svižnej, domnívám se, že koresponduje s názorem drtivé většiny českých učitelů...
    PS JXD, pokud jste to fakt Vy: Docela obdivuji (a to nemyslím ironicky!) Vaši duševní svěžest a novinářský um navzdory intenzivní konzumaci. U svých svěřenců, kteří mají záliby podobné Vašim, pozoruji spíše nepříliš potěšující návrat do dětství a útlum už tak omezených schopností... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. JXD to nebude, ten ryl do Bátory taky.

    OdpovědětVymazat