úterý 25. května 2010

Co s pozdním jarem I

Pohádka Máje

Druhá půle května, začátek znamení Blíženců, zas jedna z dob, kterou se mi nedaří naplno prožít/zachytit.

Člověk se celou temnou polovinu roku těší na jaro ... a ono, když přijde, není takové. Jednak proto, že nikdy není nic takové, jak se na to těšíme. Jednak proto, že se bojíme úspěchu a když už přijde doba zlatá a nezkalená, ucukneme. A hlavně proto, že je to doba "průtoková", doba bez mezí, doba sama sebou unikající.

Problémy mám už s tím májem. Škaredím se na jeho půvab, ucukávám před jeho líbezností, jsem podezíravý k jeho svěžesti. Velikonoce znamenaly happyend, totiž happyorigin, můžeme začít znova - a tomu jsme odvykli. Dovedeme si pustit k tělu bělostně rozkvetlé jabloně, májový deštík, soumrak bez strašidel a čistý smích beze stopy úšklebku? Možná v Ráji - a nebyl to kýč? Docela chápu Jirku Sádla, který v Prázdné zemi vynechává léto - ale vlastně končí už v půlce jara, že ono je juvenilně-pubertální (to tam nemá, to jsem si doplnil).

S májem jsem si poradil liturgicky. Pravda, zoufale mi chybí svátky mého dětství, první i devátý květen znamenal rozkvetlé azalky, voňavou zahradu, park, lampióny, mávátka ... ne, socialismus mi fakt nechybí, ale nepřevzaly ty průvody něco z tradice Majáles, kterou se tak typicky nedaří křísit? Naštěstí jsou tu pořád Čarodějnice jako jeden ze svátků vskutku lidových a spontánních. Máme tu v Ústí Kocianovu houslovou soutěž, melodie netělesné a neposkvrněné. Je tu letohradská pouť, poetismus je směr vskutku májový, střelnice a cukrová vata jdou s barokní kapličkou dobře dohromady. A je tu celá oblast zbožnosti mariánské, litanie plynou, Císařovna vládne květům. A jsou tu vrcholné svátky církevní: Boží Tělo, Letnice, slavnost Nejsvětější Trojice. Jen mít čas, ta doba čas krade, zastavit se, rok tu končí, rok dál nepokračuje!

...

To be continued. Přetržením příspěvku následuji ducha doby. Okamžiku, jsi tolik krásný, prodli jen!

Kdepak. Dny se derou kupředu, tady se nečeká. Pokračování bude brutálnější. Zítra?

Žádné komentáře:

Okomentovat