pondělí 19. července 2010

Chazarský slovník II

Přímý přenos z četby knihy - pokračování

Knihu jsem celkem vědomě uložil mezi knihy důležité a určené ke čtení a neméně vědomě jsem ji ignoroval. Dnes, v pondělním ránu, jsem zase jednou nestihl zaváhat a po knize sáhnul.

Ta kniha to nepřehání. Sebefantasknější údaje neuvádí pro zpestření a zamotání, ale proto, že v síti jejích příběhů (chovám naději, že jsou to příběhy a že jich je víc) mají své místo. Takhle bych chtěl umět psát: s nenápadnou samozřejmostí až lehkou omrzelostí; nedosahuje toho povznesením nad témata, ale poctivostí vůči nim.

Vepředu jsou návody ke čtení. Souhlasím s nimi, takové metodice se nelze vyhnout (včetně rady obejít se bez takových návodů). Namístě jsou návrhy alternativních čtení, upozornění na riziko zabloudění, přirovnání knihy ke krocené šelmě. Poučení o bezpečnosti práce je úkonem liturgickým a mělo by být přibaleno i ke světu.

Svým způsobem se jedná o zásadní žánr: návod ke čtení by mohl být i součástí dalších knih. Mohl by být jednou z rubrik školních čtenářských deníků. Mohl by být vpisován na volné listy dopředu. Takový návod se ale musí vyvarovat jednoho nebezpečí: uvádění na pravou míru.

Jsou knihy, kde návod ke čtení přeroste, přebují samotný text. Typicky Bible. Nově Zápisky mrtvého přírodovědce. Jsou knihy, které se samy snaží průběžně dávat návod ke svému čtení: těm hrozí zacyklení. A snad jsou požehnané knihy, který takový návod dávají samy svým textem, aniž by o to usilovaly.

Podle rady na straně 22 (systém trojic) jsem na křestanské heslo SUK, dr. ISAJLO navázal islámským textem AL-MAS`ÚDÍ JÚSUF. Nepojednává jen o hře na loutnu, ale i o jejím odložení. K lovcům snů přistupuje až příliš přímo. Pointy jako čas je ta část věčnosti, která se zpožďuje jsou uváděny neosobně a bez očekávání potlesku; je to součást nauky.

Dál radši nečtu. Připravil jsem si Cílka (Poznámky ke knize závojů a čar) jako čtení náhradní, překryvné. Chazarskému slovníku zasutí hloub neuškodí.

Kdyby ta kniha věci jen mlhavě naznačovala, dala by se číst vcelku. Ona je ale doříkává, konkrétně a doslovně.  

Proto musí zůstávat rozečtena.

Během četby jsem se česal (strukturace vlasových proudnic a proudění času jsou obdobné) a snědl včerejší polévku. S velkými kusy zeleniny, ovšem.

Al-Mas`údí začíná číst jeden z chazarských slovníků.

Žádné komentáře:

Okomentovat