sobota 9. října 2021

Po volbách

Je tu obrat!

Volební výsledky právě dobíhají do své definitivní podoby, ale už je to tam: navzdory velkým obavám a nevelké naději dopadly tyhle zásadní volby nečekaně dobře.

Pár okamžitých letmých postřehů:

1) Je to tam, prozápadní liberálně demokratické koalice to zvládly, komunisté a upadlá sociální demokracie budou konečně chybět, nahnědlé strany neuspěly, jak mohly.

2) Znovu se ukázalo, že se na průzkumy a odhady tendencí nedá úplně spoléhat. ANO navzdory aférám již podruhé vyluxovalo, co šlo, neoslabilo, naopak malé strany se nedokázaly spojit a žádná z nich nepřekročila 5%. Takový rozptyl mezi SPOLU a PirSTANEM se taky asi nečekal.

3) Je to celé ale zvláštní hra, které vládnou zvláštní zákonitosti, snad i nahodilosti, ve starších dobách by se dalo mluvit o osudu. Stačilo pár drobností, trochu jiný systém (např. 4% hranice místo 5%) a misky vah mohly být úplně obráceně. Světu nevládne racionalita a lineární vztahy. Důsledky jednotlivých kroků se nedají dopočítat.

4) Zůstává tu rozdělená společnost, je to vlastně horší než po prezidentských volbách. Hlasy pro jen trochu rozumné strany (kdybych ke dvěma velkým koalicím přičetl ještě Zelené) jsou pořád v menšině - po tom všem, co jsme zažili (dotační podvody, střet zájmů, ovládání médií, nezvládnutá pandemie, celoevropské skandály, orientace na Východ, ba dokonce xenofobie apod.) početně převažují ti, kterým to nevadí; když připočteme nevoliče, nevadí to dokonce výrazné většině - kde žijeme?

5) Tohle totiž nebyla jen tak soutěž různých mírně odlišných názorů na řízení společnosti, jako je třeba střet levice a pravice, ale zásadní rozhodování mezi alespoň trochu rozumnou politikou a naprostými populisty, extrémisty, gaunery. A opakuju, většina lidí si vybrala je. A ti lidé tu zůstávají, budou zklamáni a tu frustraci časem někdo zase využije. Komunisté končí, dědictví postkomunismu zůstává.

6) V krátkodobém horizontu tu bude zřejmě nedůstojné cukání zbytku Hradu a ANO, které bude třeba uhrát na výdrž - pár měsíců potrvá, než se uzná, že nově jmenovaný premiér Andrej Babiš už nic fakt sestavovat nebude.

7) V delším horizontu čeká budoucí vládu pětikoalice nelehký úkol trochu to naše zbořeniště kultivovat - ekonomicky na tom budeme špatně, státní správa moc nefunguje, problémy se budou vršit a kritizováni budou ze všech stran. (Jo a nešťastní Piráti dopadli neslavně, ale celé to odtáhli - a budou-li ostatní strany jen trochu rozumné, nezadupou je do země, ale udrží možnost spolupráce.)

8) Naopak parlamentní opozici čeká neveselý rozklad. Andrej Babiš stráví zbytek života soudními tahanicemi u nás i v cizině. ANO se bez něj bude štěpit. SPD se bude štěpit i s Okamurou - jako každý jeho projekt.

9) Mimoparlamentní strany to budou mít těžké, ale zároveň pro ně bude možné sbírat protestní hlasy a je tu obrovská nika pro opravdovou levici; taky se lze bohužel obávat vzestupu extrémistů, až je definitivně zklame Okamura. Lze očekávat velké přemapování politické scény.

10) Ve světové perspektivě se to hlavní děje jinde, neřešíme problémy, které dávno měly být hlavními tématy, jsme deset patnáct let pozadu, ale hlavně, že jsme snad na ten nárazník odjíždějícího vlaku naskočili. Zpátky do Evropy!


Žádné komentáře:

Okomentovat