úterý 30. října 2007

Jiří Sádlo: Prázdná země (listopadová část roku). Dauphin 2007

Malý bedekr pro tuhle roční dobu, střední Čechy a pobyt na světě.

Že je Jirka Sádlo přední český básník, to si myslím už od dob, kdy jsem jeho básničky četl takhle v Libni téměř k ránu, v blažené opilosti, přežvykuje k tomu slaninu s cibulí. Tahle knížka mi to jen potvrdila.

Zároveň jsem nikdy nepochyboval o tom, že je i předním českým vědcem. A tím nemyslím nějakého napichovače brouků nebo sekvenátora DNA, ale zachránce jevů cestou teorií (sensu Neubauer v Geometrii živého).

Vlastně je u něj ta vědeckost i básnictví skoro tímtéž.

No a ta knížka mi moje představy potvrdila, ne že ne.

Je to hlavně fenologie - popis roku/světa, jak se jeví ve svých dobových aspektech. Těch drsných zemitých konkrét! Kdepak vznešené živly velehor, kdepak průzračná jezera, nekonečné propasti vzduchu, pálivé slunko. Když voda, tak kalná v louži a krápající za límec, když růst, tak zaklesnutý sám do sebe, když světlo, tak elektrická lampa u hospody, když zpěv, tak chroptění.

Svět tu není divadlo veškerenstva, na to je moc syrovej a moc interaktivní; taktilní a olfaktorickej (jo, tohle je taky Sádlova metoda, napsat učený slova a tvářit se jakoby nic; protože to není učenost planá, ale je k věci): je zažívanej ve svých struktrurách, kterými se prosmykujeme jako pes, když prolézá křovím, boří se v listí a ještě ho pročmuchá, sem tam močí a celý se zrousá.

Kdybych měl citovat typická místa, vylezla by z toho zas celá ta knížka, jen trochu proděravělá, jak myší zuby a plísňové skvrny požraly ten text, co jsem zrovna neocitoval.

Jsou tam místa z absurdity periférie, odkud čerpá svou poetiku Hrabal, ale i Ivan Vyskočil, ale i lecjaký málem většinový filmař: "(...) dojdu na nijaké nádraží mezi poli. Rád bych tu na boku zavřené kasy nalezl starou kovovou tabulku s vyraženým nápisem (...): 'Zde můžete na sklonku zimy vidět nejlépe, jak se smráká za nádražními latrínami.' Brunátně." (s. 26)

Samozřejmě jde pořád o krajinu: "Byla to Bohemia, ztracená země cikánská? Byla to znovuobjevená neolitická ekuména v Čechách? Byla to kotlina labsko-ohárecká, země černozemí a bílých opuk?" (s. 31)

Přes svou suburbánnost je to krajina tradic, pranostik, mýtů: "To, co oře svatý Jiří, je ve skutečnosti drak." (s. 78)  

"Svatý Bartolomi, létu hlavu skloň! (...) a v úplném tichu slyším, jak se hluboko dole v sadech s údery lámou ovocným stromům větve přetížené ovocem." (s. 55)

V té zemi se děje ledacos a líbit se nám to nemusí: Přes dopoledne do nebe nastrkali nějaká stará dřevěná koryta, žlaby, a těmi mizí listí, aby bylo uschováno ve skladech." (s. 65)

Přes výslovnou snahu pouze zapisovat jevy bez zevně vnášené interpretace (s. 87) - viz též deníkové záznamy Reguly pragensis - je kniha plná metodických poznámek; když jev, tak hned o tom, jak ho zachytit. "Všichni každý rok hlídáme, odkud psát jaro." (s. 38) Bodejť ne, bez metodiky data nerostou. Tak je to kniha reflektovaná, odůvodněná/odůvodňující se stále, epistemologická.

Fraktální! V lecjakém kousku celá - vesmír ne v zrnku písku, ale v hroudě hlíny - a zas ani v tom kousku nedrží, rozpadá se a drolí a jen štěstí, že lze uskočit bokem do hospodského azylu.

A v čem se to nepovedlo: ta grafická podoba knížky, hladká a korektní. Ono se to tváří jako další subjektivní deníkové záznamy jednoho zbytečného ega, bezkontextové, lhostejné a fragmentární. A to teda zatraceně nejsou. Jaká je záchrana před introspekcí? Koukat se okolo. (Chesterton: "Držte se muže, který se dívá z okna a snaží se pochopiti svět. Straňte se muže, který se dívá do okna a snaží se pochopiti vás.") Proto rád odvádím řeč na javory :-)

A knížka o kytkách to je. Jako všichni botanici je Sádlo víc sběrač než lovec. Růže chytila padlí, bez svěsil hlavu a psí víno opadalo.

Toho je třeba si všímat, když "podzim zdrhá po kraji." (s. 59)

2 komentáře:

  1. a v jistem smyslu je to i reynek roku 2007. jen se budu doufat, ze to ustoji tu situaci. ze s nim ted budou delat mozna rozhovory a tim ho budou do neceho stylizovat. vlastne i ja si ho vlastne stylizuju. a on je krasny, ze se vymyka. ale snad to zvladne. to je jako, kdyz v jednom casopise byl na titulni strance vyfoceny Frantisek SKala a nadpisek byl nevlastnim mobil, ci tak neco. takhle kdyz se to napise, tak se to zkurvi a stava se z toho poza. i kdyz ten clovek sam za to nemuze. urcite je dobre se publicite se vyhybat. ale zas, kdyby to clovek bral do dusledku, tak bychom si sadla nikdy nemohli precist. to bychom ho pak museli uz jenom potkat v nejake hospode. hmmmmmmm. nevim, jak to je.

    OdpovědětVymazat
  2. knizka je to uzasna. Hltam ji. Dostala jsem ji darem, vubec jsem netusila o co jde, prelitla jsem titulku zbezne a neupoutala me. Az po precteni titerneho \"Sadlo\" jsem zajasala. Fotka a titulka je po peclivejsim ohlednani velice dobra, jen ten print latinsko-ceskejch textu na sedivou barvu se nezdaril, je to absolutne necitelne.

    OdpovědětVymazat